top of page

SAMBUCUS NIGRA (SAÜC)

Sambucus_nigra_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-127.jpg

Descripció: Arbust caducifoli amb un tronc gruixut i un brancam robusst que pren la fisonomía d’un arbre de 2 a 10 m d’alçada, amb la medul·la de les branques blanca. Les flors blanques i oloroses, s’agafen a la primavera, els fruits; negres i esfèrics a l’estiu i a la tardor. Es troben en boscos ombrívols de la muntanya mitjana i fondalades humides de la terra baixa.

Curiositats: Sambucus ve de la paraula grega sambuca, nom d'un antic instrument musical i nigra vol dir negre (referint-se al color dels seus fruits madurs). A l'Edat de pedra ja consumien les seves drupes i aprofitaven la seva fusta buida per crear xiulets. Un altre ús curiós d'aquesta espècie és la seva capacitat per donar un color més pujat i una aroma particular als vins. També cal destacar que, el mateix Hans Christian Andersen en el seu conte Mare Saüc té com a principal element aquest arbust.

Què cura? Suposa una excel·lent ajuda contre les malalties de tipus respiratori, també per les angines i l’otitis. És laxant i purgant, antiviral, antisèptica i bactericida. Va bé pel mal de cap, com a insecticida, per desinfectar les ferides i alleuja les inflamacions pulmonars.

Recepta de bunyols de saüc: 12 flors de saüc amb cueta 1 ou 100 g de sucre 120 g de farina cervesa oli de girasol per fregir Posar la farina i el sucre en un bol, fer un forat al mig i afegir-hi l’ou i una mica de cervesa. Pastem la massa i en una paella posem a escalfar l’oli. Agafem per la cueta cada flor i la passem per la massa, posant-la a fregir fins que es rossi.

RECENT POSTS:
bottom of page